En tävling, två deltagare – och tre vinnare.
För utmaningen att ta fram en vinterkorv gav ju så fenomenala resultat att båda två nu ingår i Stensåkras året runt-sortiment.
Rödvinskorven och kantarellkorven är helt enkelt för goda för att bara avnjutas under en viss tid på året.
– De blev verkligen omedelbara succéer, säger försäljningschefen Thomas Kanestad.
Förutsättningarna för tävlingen var enkla, nämligen att ta fram en så god korv som möjligt att äta när mörkret lagt sig och hösten väl blivit vinter. En smakrik och allmänt magnifik korv helt enkelt.
Bakgrunden till uppgiften var däremot lite spetsigare.
Stensåkra Charkuteri hade ju precis rekryterat David Taylor – en smaksäker slaktare från Moira utanför Belfast som tidigare var den ena halvan av den mycket uppskattade korvproducenten Taylors and Jones – och väl på plats i Småland blev det omedelbart upp till bevis.
Tävlingsmotståndare var nämligen Anders Starck, delägare i Stensåkra och mannen bakom ett antal smaksensationer på korvfronten de senaste åren.
En tävling med många vinnare
– För att David skulle få visa att han är en stjärna på att göra korv hade vi en tävling mellan honom och Anders. Enda kravet var att korven skulle passa under hösten och vintern och att namnet skulle antyda det. Och ja, det blev ju verkligen en succétävling, säger Stensåkras vd Thomas Kanestad.
Vilken blir din nya korvfavorit?
Här ser du Stensåkras fantastiska sortiment
Ja, det blev onekligen det. David Taylor tog fram en rödvinskorv med svartpeppar medan Anders Starck gjorde en kantarellkorv smaksatt med kyndel och man kan i dag verkligen säga att det blev en tävling med tre vinnare. Nämligen David Taylor, Anders Starck – och Stensåkra Charkuteri.

Hantverket är väldigt viktigt för Stensåkra Charkuteri.
– Det var otroligt spännande, för de gjorde korvarna på två helt olika sätt. Anders ringde kryddleverantörer och bollade smakfunderingar och frågade ”vad tycker ni?”. David, däremot, ställde sig med den lilla kvarnen och provade sig fram och till slut hade de skapat var sin superkorv från scratch. Båda smakerna fick dunderbetyg när vi testade dem och vi bestämde oss helt enkelt för att lansera båda, fortsätter Thomas Kanestad.
Med den senaste tiden som facit kan vi konstatera att det var ett väldigt bra beslut. Båda korvarna blev helt enkelt så uppskattade av kunderna och därmed också av butikerna att de nu tillhör året runt-sortimentet.
Uppskattade av butikerna
För varför bara njuta av så goda smaker under en viss säsong när man kan göra det året om? De smakar helt enkelt lika gott på sommaren som på hösten, vintern och våren.
– Butikerna vill verkligen ha de två korvarna i sitt sortiment under hela året. ”Varför har ni tagit bort dem?” var en vanlig fråga när de försvann efter vintern… Inom en månad från lanseringen hade vi över 500 butiker som tagit in dem och det är otroligt mycket, säger Thomas Kanestad.
Korvar för alla smaker och tillfällen
Här hittar du din favorit
Men så är man i branschen också ett kulinariskt unikum som enbart tillverkar korv, som i den mån det är möjligt enbart arbetar med svenska, färska köttråvaror, som enbart nöjer sig med den absolut bästa smakupplevelsen och som dessutom medvetet satsar på miljön med en alltid hållbar produktion i sikte.
Hantverket väldigt viktigt
– Vi gör bara bra grejer, därav alla medaljer, och vi är ensamma i Sverige om att inte göra något annat än korv. Det är där vi håller världsklass, säger Thomas Kanestad och fortsätter:
– Så hela hantverket är otroligt viktigt för oss. Vi gör enbart korv av riktigt kött, inte av några biprodukter eller rens, och vi stoppar förstås korven i riktiga fjälster. Kvalitet är allt för oss och av Stensåkra köper du egentligen en riktigt bra köttbit formad som en korv.
Korv av absolut högsta klass – hitta din nya favorit här
Han vet förstås vad han talar om. Thomas Kanestad har ändå arbetat under nästan 30 år i olika roller på ICA och inledde nu till våren sitt fjärde år på Stensåkra, och har man sitt säte i Smålands skogar finns det förstås andra smaksensationer man med tiden lärt sig bemästra fullt ut.
Nämligen gedigen viltkorv av älg, hjort och vildsvin.
– Ja, vi ligger i ett landskap där jakt på både älg och hjort är stort, och vildsvin finns det förstås alltid gott om här. Så vi samarbetar med Tvärskogs Vilt utanför Kalmar, en av de bästa leverantörerna av viltkött. Kvaliteten är viktig, och viltkorvarna är fantastiskt goda och passar fint under hela året de med, säger Thomas Kanestad.