Är man från Göteborg – födelseplatsen för en hel och en halv special – kan man förstås en hel del om god korv.
Att testa Stensåkras delikatesser var dock lika mycket av en ny bekantskap som en helt fantastisk uppenbarelse för det tidigare allsvenska fotbollsesset Bobbie Friberg da Cruz.
– Kantarellkorven… Ja, där pratar vi verkligen världsklass, säger han med ett lyriskt leende.
Man ska förstås vara försiktig med antaganden, men med en pappa från fisk- och skaldjursparadiset Kap Verde och med en egen uppväxt i Göteborg vore det ju inte gärna orimligt att tänka att Bobbie Friberg da Cruz skulle har en extra stor förkärlek för just havets läckerheter.
Atlant-ön Kap Verde med sina lika friska som fantastiska fiskevatten och Göteborg med sina fiskauktioner och sin Feskekörka.
Men då glömmer man bort att Kap Verdes portugisiska arv delvis består av en fäbless för kött och att en halv och en hel special – en eller två korvar som serveras vid sidan av ett bröd med potatismos i – föddes i Albert Johanssons korvvagn på Hisingen i Göteborg på 1940-talet.
Skapelse som gjort avtryck
Och ja, det är en skapelse som uppenbarligen gjort avtryck.
– Jag älskar verkligen fisk, men köttet går nog ändå lite före. Bra griskött är till exempel är riktig favorit. Och ja, en halvspecial var the shit när man bodde i Göteborg. Lasses på Heden! Korvbröd, mos på, korven ovanpå det eller vid sidan av, västkustsallad, ketchup och stark senap… Det är ändå svårslaget, säger Bobbie Friberg da Cruz.

Bobbie Friberg da Cruz gillar korv i allmänhet och Stensåkras olika korvar i synnerhet.
Vilken blir din nya korvfavorit?
Här ser du Stensåkras fantastiska sortiment
Det är alltså redan på förhand uppenbart att han gillar både kött och korv, och då gärna korv med väldigt mycket kött i.
Som Stensåkras.
Han har tidigare aldrig testat deras delikatesser men han har hört väldigt mycket gott om dem och är minst sagt begeistrad.
– Det här ska bli hur gott som helst! Äkta go-korv och goa tillbehör, livet på en pinne. Stensåkras korv har ju otroligt högt köttinnehåll och alla har verkligen hyllat smaken. Så förväntningarna är riktigt höga! säger Bobbie Friberg da Cruz.
Det har sin förklaring.
Stensåkras salsiccia mäter ju in på otroliga 99 procent kött och den rödvinskorv vi strax ska prova består av 98 procent kött.
Som att äta en bra köttbit i ett korvformat
Vilket är så mycket kött som det egentligen ens går att få in i ett fjälster.
– Salt och askorbinsyra ska med så det är faktiskt omöjligt att ha 100 procent kött i en korv. Våra är så nära man kommer. Våra korvar är ungefär som att äta en väldigt bra köttbit i ett korvformat, säger Stensåkras vd Thomas Kanestad till oss inför provningen.
Så inte undra på att Bobbies leende sträcker sig från öra till öra när han nu står där i köket och inspekterar några av vinterns alla delikatesser från Stensåkra.
Som tidigare fotbollsproffs med spel i fyra olika länder och där han bland annat blev finsk mästare med Mariehamn och spelade under nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson i IFK Norrköping har han förstås en hel del intressanta erfarenheter av mat och av rutiner.
Och att få äta vad man vill när man vill är en befrielse.
Korvar för alla smaker och tillfällen
Här hittar du din favorit

Kanske ingen fena i köket – men onekligen en fena på att tillaga korv.
“Ska bli fantastiskt gott med korv nu”
– Jag är ingen frukostätare, men som fotbollsspelare satt man där och käkade frukost varje morgon. Den struntar jag ofta i nu och det är skönt att kunna välja själv. Sedan var det ju en jäkla massa kolhydrater förr, man skulle verkligen frossa i kolhydrater som spelare. I dag är kosten som spelare som tur är mer balanserad, men då var det kolhydrater hit och kolhydrater dit. Så det ska bli fantastiskt gott med korv nu! Rik-tig mat, säger Bobbie Friberg med ett karakteristiskt skratt och ögon fästa mot högen med de behagligt designade korvförpackningarna.
Där finns den hyllade, och ovan redan nämnda, rödvinskorven med svartpeppar. Där finns den lika uppskattade kantarellkorven med kyndel, och där finns också viltkorvar av vildsvin, hjort och älg.
Han fortsätter, fortfarande med ett brett leende och göteborgsk bubblighet:
– Min sambo är en stjärna i köket och lagar gärna indiskt och italienskt. Själv är jag egentligen usel på att laga mat, men jag kan givetvis koka makaroner och steka köttbullar. Och korv, korv är jag faktiskt bra på.
Hitta din nya favorit här
Bara korv av absolut högsta klass
Fem olika ljuvliga smaker
Det syns faktiskt, för det är med vana rörelser som korven åker i pannan. Stekningen är liksom inget problem, då är det i så fall klurigare att hålla redan på vilken korv som är vilken.
Fem olika Stensåkra-korvar, fem olika – ska det snart visa sig – ljuvliga smaker.
Bobbie Friberg rostar bröden snabbt och ställer fram egengjord räksallad, egengjord gurkmajonnäs och surkål som kokats i lite buljong.
För kan man korv så kan man också korvens tillbehör, det handlar om anständighet.
– Nu äter vi! Shit vad gott detta ska bli, säger Bobbie Friberg och slår sig till bords.

Stensåkras korvar är livet på en pinne enligt Bobbie.
Serveras med klassiska tillbehör
Huvudrätten serveras med bröd, senap, ketchup, rostad lök, gurkmajonnäs, räksallad och surkål och även om alla tillbehör är fantastiska så är det ingen tvekan kring vem som är stjärnan här.
Stensåkras korvar.
– Jag hade höga förväntningar, men jag är ändå överraskad. Det här var så sjukt jäkla gött alltså! Ett tips är ju att inte ha för mycket tillbehör på för här vill man verkligen känna smaken på korven. För vilka jävla korvar! säger Bobbie Friberg med ett brett flin.
Korv av absolut högsta klass – hitta din nya favorit här
Ja, för vilka korvar…
Alla verkligen helt fantastiskt goda och det är faktiskt omöjligt att enas om vilken som är bäst. Faktum är ett vilken som helst av dessa smaker skulle kunna kvala in som favorit.

Kantarellkorven kvalar in som Bobbie Friberg da Cruz absoluta favorit.
Öser lovord över kantarellkorven
Tyskarna är enligt försäljningschefen Thomas Kanestad galna i älgkorven, skribenten av denna artikel däckas av hjortkorven, men eftersom det är Bobbie Friberg da Cruz som är chefen i köket denna dag väger ändå hans ord tyngst.
Och han deklarerar, givetvis fortfarande med ett leende:
– Alla smaker är verkligen helt fantastiska här! Rödvinskorven är fiiin, vildsvinskorven är fiiin. Men tvingas jag välja, har jag en pistol mot skallen, då säger jag nog kantarellkorven. Jag gillar i och för sig svamp, men där pratar vi verkligen världsklass!
Det gör vi faktiskt, rakt igenom.
För som Bobbie säger – Stensåkras korvar är verkligen livet på en pinne.