Somliga säljer sitt livsverk och drar sig tillbaka.
Andra, som Birgitta och Anders Starck, köpte i stället en korvfabrik och växlade upp.
Det här är den osannolika berättelsen om hur radarparet från Vetlanda lyfte Stensåkra Charkuteri från en anonym tillvaro i de småländska skogarna till en korvproducent i absolut världsklass.
– Vi bestämde oss tidigt för svenskt färskt kött, inga tillsatser, miljövänligt och äkta vara… Jag är verkligen stolt över vår resa, säger Birgitta Starck.
Man kan inte gärna klaga på modet. Delägarskapet i lackeringsfirman var sålt, pengarna låg tryggt på banken och tillvaron som väntade låg plötsligt, och för första gången på en evighet, där som ett oskrivet blad.
Tanken var att ta det lite lugnt ett tag – men det blir ju inte alltid som man har tänkt sig.
– Vi kommer från plåt- och aluminiumbranschen och trodde att det var Smålands viktigaste material. Men så bestämde vi oss för att göra något annat, säger Birgitta Starck.
Ja, något helt annat skulle det visa sig. För i stället för att lackera aluminiumprofiler till industrin och i stället för att ta det lugnt ett tag köpte de – ganska mycket av en tillfällighet dessutom – familjeföretaget Stensåkra Charkuteri och investerade alltså sin framtid i korv.
Vilken blir din nya korvfavorit?
Här ser du Stensåkras fantastiska sortiment
Antingen modig eller dum
Tvära kast, minst sagt.
– En måndag kom min man hem och sade att en mäklare i stan tyckte att vi skulle köpa en korvfabrik. Antingen är man väldigt modig eller väldigt dum för att kliva på ett sånt projekt, men jag var sugen på att testa något nytt och tyckte det var värt risken, förklarar Birgitta.
Det var ju det, med råge. För om vi tar det från början…
Stensåkra Charkuteri öppnade redan 1945 och tillhörde sedan samma familj i tre generationer och denna satsade på att sälja korv i Vetlanda och dess omnejd i mer än 60 år. Men 2006 gick så charkuteriet ut på öppna marknaden, då det inte fanns några släktingar som ville ta över driften, och under ett möte på banken uppdagades det alltså för Anders Starck att Stensåkra var till salu.

I hjärtat av Småland tillverkas Sveriges kanske godaste korv.
Korvar för alla smaker och tillfällen
Här hittar du din favorit
Mötte motstånd i början
Men från aluminiumprofiler – till korv?
Uppenbarligen. Säljaren fattade nämligen så stort tycke för Anders att denne plötsligt inte ville sälja sitt familjeföretag till någon annan och när vissa oväntade möjligheter dyker upp så gäller det att fånga dessa möjligheter med båda händerna.
Så en korvfabrik det blev.
– Vi kom in som helt novisa i branschen och mötte mycket motstånd i början. Men vi sade ”så här ska vi ha det, så här ska vi göra”. Vi gjorde studiebesök hos andra producenter, letade efter det närmaste slakteriet, tog hem kött två gånger i veckan, tillverkade korv och fyllde lastbilen och levererade till butik. Vi började med butikerna i Småland, vi står för att vi bryr oss om miljön och det närproducerade, och växte sedan sakta men säkert, säger Birgitta Starck.
Det närproducerade i fokus
Faktum är att de snarare växte så det knakade. Under det första året omsatte de 6 miljoner kronor, men sedan dubblerade de omsättningen tre år i rad för att 2021 omsätta över 74 miljoner kronor.
Och allt detta med miljön och det närproducerade fortfarande i fokus.
– Vi vill göra bra mat, redig mat. Och vi vill också vara stolta smålänningar så köttet är färskt och hämtas i den mån det är möjligt i närheten av var vi tillverkar korven. Vi vill verkligen jobba svenskt, på riktigt! säger Birgitta Starck.
De gör verkligen det. Nöt och fläskkött hämtas främst från Kalmar Läns Slakteri och mycket viltkött från Tvärskogs Vilt i Smålands djupaste skogar, och när de tillverkar korv så har de ett väldigt högt köttinnehåll och arbetar också med väldigt fina styckdetaljer.

Stensåkras korvar funkar lika perfekt för sig själva som i annan matlagning.
Hitta din nya favorit här
Bara korv av absolut högsta klass
En köttbit i formatet av en korv
Något som givetvis märks på den fantastiska smaken.
Vd:n Thomas Kanestad, expert på mat med en nästan 30-årig bakgrund på ICA, förklarar:
– Vi köper enbart bra köttdetaljer, noga utvalda köttdetaljer. På Stensåkra gör vi korv av färskt, noga utvalt kött, säger han.
Stensåkra tillverkar alla sina korvar med hög kötthalt, vissa av dem innehåller hela 99 procent kött. Vad är då egentligen resten?
– Kryddor, salt. Man kan säga att du egentligen får en köttbit i formatet av en korv.
Är det hemligheten?
– Hemligheten är bra råvaror, fantastisk smaksättning och grym produktion. Vi hettar upp alla våra korvar till 72 grader så att alla bakterier dör och sedan kyler vi snabbt ner dem till 2 grader för lång hållbarhet. Sedan handpackar vi även alla korvar.
Staplat medaljer på chark-SM
Han skrattar och det är lätt att förstå glädjen, för den höga kvaliteten har onekligen gett ringar på vattnet. Redan det första året som korvfabrikanter tog de silver på chark-SM med sin redan klassiska speedwaykorv och sedan dess har medaljerna fortsatt ramla in – totalt fem guld, sju silver och nio brons.

Stensåkras smakutbud har vunnit gott om priser och passar lika bra oavsett tid på året.
Korv av absolut högsta klass – hitta din nya favorit här
2013 utsågs Birgitta Starck dessutom till ”Årets korvprofil” av Korvakademien och för ett par år sedan fick hon även deras hederspris med motiveringen (utdrag):
”Mitt i livet gick denna energiska mänskliga kraft från att rostskyddslacka plåtdetaljer för bilindustrin till att göra tonvis med delikata korvar. Det blev en resa från att knappt kunna någonting till att bli specialist på allting, och vara med i alla delar på vägen från köttråvara till välsvarvade slangar.”
Produktionen kvar i Småland
Och ja, hjulen bara fortsätter snurra också i dag. Stensåkra blev visserligen uppköpta av Sisjö Intressenter AB tidigare i våras, men korvproduktionen blir kvar i Småland och Birgitta och Anders Starck blir fortfarande kvar som delägare. De har helt enkelt investerat alldeles för mycket kärlek i det här projektet för att släppa det helt.
– Det är en positiv framtid som väntar, säger Birgitta och Anders Starck.
Ni vet, de som gick från att lacka aluminium till att tillverka Sveriges absolut godaste korv.
Möjligtvis hela Smålands nu viktigaste ”material”.